Pages

Subscribe:

fredag 20 april 2012

Vårstress och trädgårds-ADHD

Jag började känna det redan i mars när alla trädgårdstidningar och program på TV började exponeras för oss trädgårdsnissar. Huvudet fylldes med idéer och önskelistor kring vilka växter man ville ha. Vädret satte käppar i hjulen för att nästa sekund lova en helg med sol. Eftersom detta är första våren med Pappas trädgård så finns ingen rutin att luta sig tillbaka på. Därför har en lättare stress vuxit fram som grundar sig i att jag inte vill missa något som kan påverka sommarens grönska.

Detta har skapat ett märkligt symptom som några av er kanske känner igen. När jag drar på mig mina trädgårdsbyxor och satt fötterna i stövlarna så har jag en relativt bra koll på vad jag vill göra. Väl ute hoppar jag från projekt till projekt! Jag ser att jag missat att kratta upp några kvistar, på väg till boden stannar jag för att klippa klart en buske för att sekunden senare i ögonvrån se grönsakslandet som jag vill gräva vidare på.

Så kan jag rusa runt som en tok, men grejen är att jag inte vantrivs. Jag älskar att vara så ostrukturerad i början av arbetet eftersom saker trots allt blir gjorda.

Den här risiga busken vid entrén kommer att stammas upp till ett litet träd. Det kommer bli bra balans tillsammans med det vi ska skapa där lagerhäggen står nu. Fortsättning följer...

Poppeln har börjat spricka på allvar nu.

7 kommentarer:

 1. Trädgårds-ADHD, aha det fanns en diagnos för detta :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu finns det! Jag tror man kan utveckla alla möjliga bokstavskombinationer där ute i myllan.

   Radera
 2. Hej!
  Vill bara kommentera detta först:"Därför har en lättare stress vuxit fram som grundar sig i att jag inte vill missa något som kan påverka sommarens grönska."
  Trädgård är långsamhetens lov. Du kommer att ha mycket grönska med eller mot din vilja. Du säger att detta va första vintern med trädgård och jag förstår att den härliga förväntan över hur trädgården ser ut i sommar efter vintern skapar stress - ofta en positiv sådan.
  Själv får jag så fruktansvärd inspiration när jag går i Göteborgs botaniska trädgård att det liknar stress. Jag kan inte komma snabbt nog hem för att greja i trädgården...
  Visst är det underbart när man är herre över sin egen täppa och få lov att vara hur ostrukturerad man vill;)! Viktigast är glädjen och inspirationen. Tids nog lär du dig hur du trivs bäst med dina trädgårdsprojekt och trädgårdsjobb.

  Ha det gott!/Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina kloka tankar Anja. Jag tror säkert att jag kommer att landa i trädgården när jag fått klart för mig hur jag vill ha det. Jag tycker det är viktigt att man samarbetar med sin trädgård så att jag och den blir en enhet. Inspiration är oerhört viktigt eftersom den sporrar intuitionen vilket alltid är bra att ha med sig i skapandet.

   Radera
 3. Så klokt du skriver att det är viktigt att samarbeta med sin trädgård ... så känner jag verkligen i min trädgård. Aha vill du bo DÄR lille vän kunde jag känna när jag anla perennrabatten när jag flyttade perenner.
  En trädgård måste få ta tid att, skapa då faller alla bitar på plats men jag kan känna igen mig i det där vimsandet ... fast i trädgården behöver vi ju inte vara strukturerade ... det skall vara njutbart och skapande och kreativt och en plats där du kan skapa din trädgård precis som du vill ha den ! Visst är det underbart !!

  Det skall bli kul att få följa dig !
  Ha det så gott och tack för din kloka kommentar hos mig !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 4. Jo, ibland känner man sig som en yrhöna. Vet inte vad min diagnos blir men jag har blivit en listare som sätter upp allt på listan och sen tickar av. Trots det smyger det in små avstickare :-)
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 5. Ja, det lider jag också lite av! =)
  Men som många andra med ADHD blir jag hjälpt av struktur. En att-göra-lista har lugnat ner mig betydligt!
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera