Pages

Subscribe:

torsdag 26 april 2012

Kosmoskatten hälsar på

Ikväll åkte jorden i odlingskragarna och det räckte skrämmande exakt. Salladen och persiljan fick flytta ur sina trygga krukor för att rota sig ute i den kalla verkligheten. De har lovat bättre väder nu framöver så det är nog bra timing att plantera ut plantorna. Jag köpte två murgrönor som jag planterade vid köksträdgårdens entré och tryckte ner två tillfälliga störar som de ska få klättra på tills jag hittat de jag är ute efter. Murgrönan är en ganska spännande växt:

Murgrönan har en juvenil och en adult fas. Så länge växten kan klättra är den kvar i den juvenila fasen. Om den beskärs regelbundet, kan man hålla kvar växten i den fasen. Murgrönan behåller de karaktärsdrag som varierar mellan de olika sorterna. Från och med det ögonblick då grenarna inte hittar någon yta att klänga sig fast vid har tillväxtgränsen uppnåtts, och då händer något underligt. Växten ändrar utseende, och producerar sidogrenar som blir ganska buskiga. Bladen blir diamantformade och växten förlorar förmågan att producera luftrötter. Från och med nu kommer den att blomma varje höst.

När jag var klar tog jag en stund att insupa atmosfären så jag satte mig under äppelträdet och ta in signaler från trädgården. Vad ville trädgården? Kosmoskatten hoppade upp i famnen och ville kela en stund. Till slut fick jag en idé. På framsidan fanns övervuxen marktäckare som hade varit snygg som markering runt perennrabatten. Sagt och gjort. Tyvärr fick jag ingen bild på det eftersom det hade blivit riktigt mörkt när jag var klar. Ni får se resultat imorgon.

3 kommentarer:

 1. Låter som en härlig trädgårdsdag! Här skiner solen nu på morgonen och jag tror att det kommer att bli en fantastisk valborgshelg :-) Visst är det mysigt att vara ute på kvällen och stöka. Då känns det som jag äger hela världen.
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 2. Kvällarna är nästan bäst i trädgården. Riktig bonustid.
  Vad var det för marktäckare du hittade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte riktigt vad den heter men där är en bild på den i mitt senaste inlägg "Årets första ogräsrensning".

   Radera