Pages

Subscribe:

onsdag 18 april 2012

Den pedagogiska trädgården

Min ambition är att barnen ska ha kul när de lär sig och lära sig när de har kul. Jag märker hur mina två pojkar är riktiga svampar när det gäller kunskap och de vill förstå hur världen funkar. Sen går det så klart i vågor och det är dessa berg-och-dalbanor som vi föräldrar kan ha svårt att hänga med i. Efter ett tag lär man sig när barnet är mottagligt för lite pedagogiska inslag och då har jag tips på vad ni kan hitta på i trädgården.

Kompost
Ha ett litet äventyr i komposten och förklara lite lätt om hur det funkar. Plocka upp en mask, det är alltid spännande för barn att hålla i.

Fotosyntes
Hur kan blommorna egentligen växa? Berätta om hur det går till med jord och näring, sol och vatten, så kommer snart ditt barn se världen med helt andra ögon.

Ogräsrensning
Varför är vissa plantor fina och andra ogräs? Den här diskussionen kan bli hur djup som helst och det är ditt barn som bestämmer hur mycket det vill veta. Den här lärdomen kan rädda många rabatter, för barn gör inte som man säger, de gör som man gör... "Pappa rycker upp plantor... då ska jag också göra det..."

Känselintryck
Gå på ett lukta-känna-smaka-äventyr i trädgården, då lär sig barnen att det inte bara ser vackert ut, trädgården har flera andra dimensioner.

Växtskyltar
Låt barnen hjälpa till att göra små skyltar till planteringen. Exempel: såga ut en morot och låt barnet måla och skriva på det. Fantasi!


1 kommentar:

  1. Bra inlägg!! Alla småkryp är ju jätteintressanta! Man kan berätta vilka som skadar växterna och vilka som hjälper. Och berätta om varför humlorna och bina är så viktiga för att det ska bli nya frön som blir nya blommor. Och att lära vad barnen får smaka och inte smaka på i trädgården är livsviktigt :-) Man får verkligen vara lyhörd för när barnen är mottagliga för sånt här! :-)

    SvaraRadera