Pages

Subscribe:

fredag 13 april 2012

Barnanpassad trädgård

Det kan verkar som om man som småbarnsförälder är oerhört begränsad i sitt trädgårdsskapande och till viss del är det sant. Man anlägger inte gärna en potentiell dödsfälla i form av en vacker damm, man planerar gärna sin rabatt med hänsyn till små barnfötter som vill ta en genväg, blommorna bör inte vara alltför ömtåliga eller giftiga. Det finns en del att tänka på men det bör ses som en positiv utmaning för trädgårdsmästaren.

När man har eliminerat de uppenbara riskmomenten i sin planering bör man vända uppmärksamheten mot de roliga möjligheterna som finns där barnen kan bli engagerade i trädgården. Kanske en egen köksträdgård där de får dra upp sina egna morötter. Perfekt för annars grönsakshatande små människor.
Eller varför inte en liten kompost med maskar och allt. Man får prova sig fram och mäta graden av uppmärksamhet hos barnet, nyckelordet är "hastighet" så hitta växter som är snabba och som synligt förändras frånbdag till dag.

Blanda även in alla sinnen och lär dem att uppskatta hur vissa ålantor känns och luktar. Jag komma att driva fram Nattljus för att skapa lite magi innan läggdags. Blommorna öppnar sig nämligen framåt kvällen och barnen kommer att älska det!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar